Hvar apartments mansion beach resort
FOUR SEASONS -- THREE STARS!

The house is open throughout the whole year. /From 01.January till 31 December/.

address: Milka Curin, Majerovica bb, 21450 Hvar, island of Hvar, Croatia

tel: ++385 (0)21 742-281
mob: ++385 (0)98 9660-733

e-mail: info@croaziahvar.com

PRIVATE ACCOMMODATION C. Apartments are a great alternative to overpriced hotels
    Finden und buchen Sie hier billig Ihren Sommerurlaub Hvar-günstigen privat Zimmer - Günstige Unterkunft Kroatien Hvar Prenota al miglior prezzo Hvar -Locations de vacances économiques Hvar  Réservation en ligne ,Logement a prix bas Croatie,appartements bon marché - appartamenti economici Logements bon marché, Appartement bon marché,Hébergement privée Hvar, appartements Hvar, chambres Hvar, maisons Hvar   Alojamiento económico. Reservar Dormir Barato en linea -hotel economico barato
       HVAR TOWN                            English       Deutsch     HR          Italiano     Français    Espanol

 

 

Grad Hvar se nalazi na zapadnom kraju otoka Hvara, okrenut prema jugu.

 

Klima

Godišnji prosjek sunčanih sati iznosi 2726 sati, a maksimum je dostignut 2003. godine kada su izbrojana 3053 sata. Najsunčaniji dan u godini je osamnaesti dan mjeseca srpnja, s prosječnih 12 h, 27 m i 36 s. Prosječna mjesečna temperatura zraka u razdoblju od lipnja do rujna prelazi od 20°C, a samo dva mjeseca (siječanj i veljača) imaju prosječnu mjesečnu temperaturu nižu od 10°C.

Srednja mjesečna temperatura mora, u razdoblju od lipnja do listopada prelazi 20°C, a nije rijetkost i da se temperatura popne i preko 27°C. Upravo zbog ovakve blage mediteranske klime, otok Hvar je idealna destinacija za pred i pod sezonu, kada su temperature mora i zraka idealne za odmor.

Toplinu ljeta najčešće rashlađuje blagi maestral koji dolazi sa sjeverozapada. Jugo uglavnom nosi tmurno vrijeme i kiše, dok bura nosi svježe i bistro vrijeme.

Ljeta su u Hvaru dugla i topla, jeseni , dok je zima uglavnom blaga i kratka. Prava je rijetkost doživjeti snijeg u Hvaru, u prosjeku jednom u 10 godina, kada izaziva pravu atrakciju.

Povijest

Hvarska povjesnica traje već tisućljećima. Njezino bogatstvo i sadržaj rezultat su brojnih okolnosti i prednosti Hvara, od kojih kao najvažniju valja svakako izdvojiti nautički položaj hvarske luke. Naime, od samih početaka plovidbe na jedra, otok Hvar nalazi se u središtu uzdužnih i poprečnih plovidbenih putova Jadranom, a sama luka grada Hvara – zaštićena malim otocima i prirodno izvrsno oblikovana, brodovima je pružala sigurno utočište od pogubnih vjetrova. Iz bogate povijesne pustolovine Hvara izdvajam najvažnije datume, tek kao okvir za prvo upoznavanje s prošlošću.

1. tisućljeće pr. K. Na prostoru današnjega grada Hvara nalazi se najranije poznato naselje. Utemeljili su ga starosjedioci Iliri, a prostire se na obronku brda sa sjeverne strane gradskog trga (koji je tada bio mala uvala što je sezala sve do današnje katedrale). Na vrhu brda nalazi se pak jaka utvrda - gradina.

4. st. pr. K.

U Starom Gradu Grci s otoka Parosa utemeljili su grad Pharos.

4. -3. st. pr. K. Neki povjesničari pretpostavljaju da se u ovo vrijeme na mjestu današnjega grada Hvara nalazi grčki polis Herakleja.

2.-5. st. po K. Oko male uvalice, koja je kasnije nasuta i postala sadašnji gradski trg, nalazi se manje rimsko naselje i luka.

6.-7. st. Hvar (Lesna) važna je vojno pomorska postaja unutar bizantske Dalmacije. Sam grad smješten je na prostoru oko današnjega gradskog trga, a s južne strane trga nalazi se utvrda.


8.-13. st. Hvar (Lesna) gotovo je pusto mjesto. Pri dnu uvale, na mjestu današnje katedrale nalazi se benediktinski samostan sv. Marije.

11. st. Otok Hvar je u sastavu hrvatske države

1147. g. Osnovana Hvarska biskupija, prvo sjedište bilo je u Starom Gradu.

1278. g. Pod utjecajem moćne Venecije, otočko središte premješta se iz Starog Grada u Hvar. Hvar tako postaje središte biskupije (koja obuhvaća otoke Hvar, Brač i Vis) i središte komunalne uprave.

1420. g. Hvar (Lesina) ponovno je okupirala Venecija i njena vlast će potrajati sve 1797.g. U okviru mletačke države luka grada Hvara predstavlja glavnu vojno pomorsku postaju na Jadranu i važno tranzitno središte. Vrijeme je to kulturnoga razvitka Hvara, koji se temeljio na zemljoradnji, ribarstvu pomorstvu i trgovini. U ovom je razdoblju Hvar izgradio svoj prepoznatljivi urbani lik, te iznjedrio najviše duhovne vrijednosti (brojne pjesnike, dramatičare, povjesničare i teologe). Među ovim tečevinama svakako je najvažnije prvo građansko kazalište utemeljeno 1612.g.

1510. g., 6. veljače Čudo u Hvaru! Mali drveni križić prokapao je krvlju.

1510. – 1514. g. Na Hvaru traje Ustanak hvarskih pučana pod vodstvom Matija Ivanića, koji će se okončati intervencijom Venecije.

1571. g. Otok Hvar napali su Turci.

1579. g. Eksplozija baruta u gradskoj tvrđavi izazvala je velika razaranja u gradu Hvaru.

1797.-1805. g. Prva austrijska uprava na Hvaru.

1805.-1813. g. Hvar pod vlašću Francuza.

1813.-1918. g. Hvar je u sastavu Austrije. Ovo je razdoblje izrazitog pada gospodarskog i kulturnog života Hvara, koji će oživjeti tek krajem 19. st. s razvojem vinogradarstva.

1868. g. Grupa uglednih Hvarana na čelu s tadašnjim biskupom dr. Jurjem Dubokovićem - osnovala je profesionalno turističko udruženje pod nazivom "Higijeničko društvo Hvar" kojemu je cilj bio promicanje i razvoj ugostiteljske ponude u gradu. Ovaj se datum uzima kao početak organiziranoga bavljenja turizmom u gradu.

1900. g. Otvoren lječilišni hotel Carice Elizabete nastao na temeljima Kneževe palače – današnji hotel Palace.


1921.-1941. g. Hvar je u sastavu
Kraljevine Jugoslavije. Razdoblje je to siromaštva i iseljavanja Hvarana u prekomorske zemlje. Polagani razvitak turizma u Hvaru otvara međutim nove gospodarske perspektive. Osiguravaju se sredstva za razvoj turističkih usluga i ponude kao i veliku promidžbu Hvara. Tada je izgrađeno i gradsko kupalište koje se u ono vrijeme spominjalo kao najljepše na Jadranu.

1945.-1990. g. Hvar se od malog provincijskog gradića pretvara u mondeno turističko ljetovalište što rezultira masovnim ljetnim rekreativnim turizmom.

Hvar je jedno od kulturnih središta hrvatske renesansne kniževnosti. Jedan je od četiri književna kruga. U njemu su djelovali poznati pisci. Hanibal Lucić; pisac prve izvorne hrv. drame s temom iz nacionalne povjesti-Robinja. Petar Hektorović;Ribanje i ribarsko prigovaranje-prvo stihovano djelo u hrv. književnosti koje opisuje stvarno,a ne alegorijsko putovanje. Mikša Pelegrinović-pisac Jeđupke - prva sačuvana maskrata hrv. književnosti.

U Hvaru se nalazi Muzej hvarske baštine.

Svake se godine u gradu Hvaru održavaju Dani Hvarskog kazališta, književno-znanstvena i scenska manifestacija, u organizaciji HAZU (njegova Zavoda za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe), Književnog kruga Split, Hvarskog pučkog kazališta i Poglavarstva Grada Hvara.